Eftersnack V75 Romme 10 januari

Det blev en lurig V75-dag på Romme då Kung Bore bröstade upp sig ordentligt och bjöd på snöstorm. Det kom faktiskt enorma mängder snö på kort tid och mellan ca 14.00 och 16.00 var det praktiskt taget omöjligt att se bortre långsidan och sista sväng. Det blev också mycket modd på banan och även om banarbetarna jobbade som galärslavar hann man inte sladda bort snön från alla spår mellan varje lopp – och tydligast visade det sig då Raffinos fick plöja fram i 15 cm snö långt ute i spåren och kanske förlorar loppet på det? För vår del…

Eftersnack V75 Romme 10 januari
Det var krävande förhållanden på Romme och skrällarna haglade - trots den "låga" utdelningen

…gick det inget vidare egentligen. Vi var så övertygade om att Highspeed Call skulle ta en längd på Art On Line (33%) att vi gick all in och spikade, men det var aldrig nära och där avgjordes loppet. Nu höll det på att lösa sig ändå när Hajen blev riktigt närgången sista biten sedan luckan kommit, men det visade sig återigen hur avgörande dessa spetsstrider är. Den här gången blev det fel, men det finns ingen som lägger så mycket tid och resurser på denna del än vi och det har visat sig löna sig historiskt. Inför V75 går vi igenom noga häst för häst och beskriver specifikt hur denne öppnar och beskriver sedan vår slutsats. Favoriterna i inledningen var bara bäst.

I andra så hoppade favoriten Diable d´Inverne i ledningen och fram till sista 20 m såg det ut som att Jetspirit skulle spetsa hem det istället, men i allra sista steget satte Amor Winner (20%) dit nosen från dödens och Johnny Takter fick äntra vinnarcirkeln igen. Här kunde vi rapportera från stallbacken om ny balans på vinnaren som uppenbarligen funkade bra. Här noterade vi också att något hände med Raymond Palema ut på sista bortre där han plötsligt tappade mycket mark men han har ingen galopp noterad, och sedan gick han starkt till slut.

Digital Ink (64%) var dagens största favorit och vann enkelt. Han fick planenligt överta ledningen och då både Nahar (inte bra, gillade nog inte allt material på banan) och On Track Piraten kördes snällt så blev det inte mycket till lopp. On Track Piraten fullföljde plusbetonat bakom vinnaren och går nu ner till Frankrike, och gulddebuterande Goldomaster sköt till överraskande positivt mellan hästar sista biten.

Fjärde avdelningen har vi redan varit lite inne på. Vi trodde mycket på Raffinos och det låter som en efterhandskonstruktion att snön skulle ha stoppat henne då det inte framgår så tydligt på bilderna, men när man såg det live snett uppifrån så framgick det tydligt hur mycket mer snö och material det låg i hennes spår jämfört med i vinnarens, och det kan ha avgjort. Men det låg inget orättvist i det, det är inte det vi vill påskina – det var lika för alla och det står var och en fritt att söka de bästa spåren och denna dag var det utan tvekan bäst att vara så nära sargen som möjligt. Stepping For Money (9%) vann loppet efter en sisuladdad avslutning och favoriten Rub It Out var tapper som knappt slagen från dödens. Här såg det också ut som att Kicki the Dancer hoppade bort segern under hastigt angrepp på sista bortre lång. Detta fick vi också bekräftat av Troels på stallbacken efter tävlingarna då han berättade att den invändiga hästen bröt ut lite och touchade i Kickis vagn och det fixade hon inte. "Hon kan aldrig förlora annars", sa en bedrövad Troels.

Kallblodsloppet såg bleka favoriter. Mino var svårbedömd efter uppehåll, men Magnus Jakobsson körde som om hästen skulle vara bra, men det höll inte alls och han var slagen redan på sista bortre i praktiken. Eldvin fick ett smörlopp med ryggar fram men var helt livlös och det är nog som Jörgen säger så att hästen är mycket bättre barfota. Även här hoppade en häst bort segern, nämligen Monster Monsun som hade avgjort halvvarvet kvar men som hoppade kort senare och diskades trots att han sedan åter var först i mål. Raske Rutger (6%) vann alltså egentligen plättlätt och vi lyfter på hatten för amatören Jessika Sidbäcks största framgång hittills.

Två avdelningar kvar. I sjätte hoppade favoriten Obi Degato under press i ledningen in mot första sväng då Lennartsson chansade lite trots att det gick på nålar. Certification kunde istället överta och det såg klappat och klart ut – men det var innan ostreckade Crusioux sändes fram i ett kamikazeuppdrag och pressade hårt utan täckning och hästen var tokslagen redan 700 m från mål. Vi hade inga intressen i Certification och ville inte se den som vinnare, så vi är inte färgade när vi kan tycka att en sådan styrning är rent oseriös för travets elitserie. Man bör kunna förvänta sig en viss professionalitet – även av en amatör. Nu profiterade istället en annan amatör, Samuel Rehn, på detta och spurtade till lätt seger med kapable Rocky Reach (7%). Vi tyckte att det var en svårhittad vinnare med amatör från spår åtta och som bäst barfota.

Omgången rundades sedan av med en skräll till. Det var tydligt avslag på favoriten Montdore och Bergh körde snällt men med en sisuladdad avslutning höll det på att resultera ändå. Han nådde dock aldrig vinnande Diego M.Boko (8%) som höll undan trots att han bröt ut i sista sväng. Därmed fick Hultmans häst revansch efter denna duos duell på Eskilstuna i november då de också var etta och tvåa i omvänd ordning.

Vi fick ingenting med förutom ett par femmor på varje spelförslag. Vi hade så klart hellre haft sju rätt, men kan samtidigt inte låta bli att lida med dem som fick till det denna stormiga dag – för vad f-n hände med utdelningen?! De sista fyra vinnarna var streckade till i snitt 7,5% och ytterligare en stor favorit torskade i andra. Vi sticker ut hakan och menar att en sådan omgång aldrig gett under 100 000 kr tidigare? Nu gav den 34… Vi läste om enkelraden x 50 på Öland, men det förklarar ändå inte hela saken. Nåja, det luktar lite surt sa räven att tycka synd om de som vann! ;-)