Eftersnack V75 Bergsåker 24 januari

Det blev en riktig B-dag när Bergsåker arrangerade V75. Bergh var som väntat bäst på hemmaplan och svarade för en briljant trippel trots att han brände med två favoriter. Sedan bjöds de aktiva och spelarna på en ett bedrägligt banunderlag blev en snackis, och barfotaförbudet var inte heller populärt. Nu hade man otur med ett kraftigt väderomslag, men samtidigt blev vädret helt enligt prognoserna. Vissa tränare höll masken och sa att banan var fin, medan andra inte skrädde orden; bedrövlig, håller inte måttet, första gången jag tävlat på tre olika underlag på samma bana. Örjan sammanfattade vad de flesta tyckte - bra är den inte! Och man kan tycka att det är konstigt att underlaget håller klassen på vanliga tävlingsdagar, men när det är dags för V75 så misslyckans Bergsåker alldeles för ofta. Tänk på att varken över- eller undervärdera insatserna den här tävlingsdagen, men vi tar det från början.

Eftersnack V75 Bergsåker 24 januari
Stamping med Fredrik Sikberg i sulkyn hjälper till höja utdelningen till sexsiffrigt

Vi inledde med att såga storfavoriten Caramella B.F. som skulle gå med skor, och det visade sig vara helt rätt. Hon fick ett fint lopp i fjärdepar utvändigt men kunde aldrig något och var långt ifrån pengarna. Ulf Ohlsson tyckte att hon bara var dålig och tom redan varvet kvar. Tyvärr blev vår idé Wannabe Kemp fast på innerspåret. Han var inte så långt ifrån att hålla upp med hjälp av solfjädern och höll ut Västerbo Highflyer och Air Gunner, men Flip a Coin kom förbi och efter dubbla släpp satt vår spik plötsligt hopplöst till i fjärdepar invändigt. Tidig ridå på det systemet, men på det sena spelförslaget blev det rätt. Det såg på förmiddagen ut som att barfotakörning skulle vara ett alternativ, men efter beslut om skotvång och aningar om att banan kunde bli lurig så svängde vi om och garderade upp första avdelningen. Trots en resa i dödens där han såg lite väl pigg ut så var det ingen som riktigt kunde utmana tappre 4 Queasy (15%) som helst enkelt var bäst.

I kallblodsloppet visade sig gammal vara äldst när femtonårige Stamping (7%). Han fick egentligen gå alldeles för tidigt i tredjespår för att det ska passa honom perfekt och dessutom bjöd han Guli Järven på rygg hela vägen, men kunde ändå hålla undan över upploppet. Det känns alltid roligt när mindre namn som Fredrik Sikberg vinner på V75 och man märker hur mycket det berör, och extra bra känns det när dom som nu vinner välförtjänt. Raske Rutger visade fortsatt toppform och höll tappert från dödens medan vår idé Rino Dox lär göra tummen ner åt banan, precis som förra gången Bergsåker arrangerade V75.

Gulddivisionen blev lite av ett antiklimax. Going for Gold Zaz spetsade enkelt, men Jorma släppte direkt när Robban kom med favoriten She Loves You (51%) som sedan fick bestämma helt. Hon vann mycket enkelt och var skyldig att göra det som loppet utvecklades. "De fyras gäng" gjorde det alla bra och passas framöver. Going for Gold Zaz blev fast med allt sparat och höll ihop travet mycket bra till slut. Luckycharm Hanover kördes bara sista 300m från tredjepar utvändigt men kom starkt sista biten som tempotorsk även om han inte såg fullt körbar ut. Vi tar även med oss Canaka B.F. som värmt grymt bra på slutet och samma idag. Nu var det skotvång och dödens, när hon får springa fritt framöver duger hon i alla sammanhang. 

Lika enkelt blev det när Bergh även fick överta ledningen med Digital Collection (52%) som sedan aldrig sattes på några prov. Sedan blev det också ett äkta hattrick för Robban när han hittade tredjepar utvändigt från bakspår på tillägg med Geisha Sund (18%). Vi använde henne som utgång på de tidiga tipsen efter det grymma intrycket i starten innan, och nu när hon bara behövde gå 350m så blev segern mycket enkel även den. 

Mer spännande blev det i brons, i alla fall till slut. Planenligt tog vår idé Pave the Way (12%) hand om ledningen och lika planenligt kom Finish Future fram i dödens. Eftersom favoriten Diego M.Boko galopperade bort sig kunde man låsa loppet och efter drygt 1.16 på varvet väntade en snabb avslutning. In på upploppet såg Finish Future ut att koppla grepp och i dom lägena brukar Jorma jobba in vinnarna, men både Pave the Way och Fredrik B Larsson hittade oanade krafter och lyckades vinna med knapp marginal. 

Det gjorde att vi överlevde till sista avdelningen på det sena spelförslaget, men trots fem streck lyckades vi inte få med Liberty Face (5%). Per Linderoth var nog den som klagade mest på barfotaförbudet, och med skor skulle hästen vara väldigt missgynnad. Nu blev det tåskor (undrar hur små egentligen) och hästen var bara bäst i loppet, och att dra tåget i tredjespår sista varvet bekom honom inte. Vi hade lite smyg in på upploppet på sexsiffrige Global Perfection som följde med fint i rygg och fick loppet, men han hade inget att komma med på upploppet. Det hade inte någon annan heller och ingen utmana Liberty Face som svarade för dagens prestation. Trots tre raka segrar var han lågprocentare när Cash'em föll tungt och utdelning sköt upp i 116 316 kronor för sjuan. Femmorna på det tidiga förslaget var inget att skryta över, men det sena förslaget gick i alla fall plus 3 510 kr på sina fem sexor och 80 femmor.