Eftersnack V75 Axevalla 31 januari

V75-ångar på och trots en förhållandevis liten jackpot så lyckades omsättningen komma upp i 93 miljoner kronor. Sportsligt var det inte den bästa omgångens precis, men vi tar det positiva först – det blev jackpot igen! Och till nästa veckas V75-finaler på Solvalla beräknas det ligga 48 miljoner kronor i sjurättspotten, så räkna med att vi gräver ner oss i arkivet i veckan. Det sämsta var att vi inte ens var nära att få in sjuan, även om omgångar där fyra favoriter och en andrahandare segrar inte direkt är det vi siktar på. Men vi tar det som vanligt från början.

Eftersnack V75 Axevalla 31 januari
Fossens Bonus svarade för en svettig insats när han levererade som singelstreck

Vi tippade Super Photogenic i första avdelningen men skrev att vi inte litade på honom, och ännu en gång visade han att han kan strula till det för sig. Nu var han faktiskt borta redan innan bilen släppt fältet men han lär komma igen. Björn Goop hade för en gångs skull stuckit ut hakan rejält och förordat spik på Rocket Zet (32%). Tufft kan tyckas av en skrockfull eftersom han aldrig kört hästen i lopp förut, men helt rätt visade det sig. Efter att ha svarat upp Send in the Clowns som kom igenom fint från bakspår så var segern aldrig i fara. Livacious Lindy satt hopplöst till i kön men alla såg väl hur strålande hon spurtade, och med spetsläge lär hon stå i bottenodds i nästa start.

I lärlingsloppet lyckades Frank Nilsson spräcka sin långa segertorka på V75, men det kostade en månads avstängning att vinna med favoriten Asterix Hornline (33%). Det blev snävt när han ville ner i andraspår i första sväng och han erkände direkt att han stört Network Broline till galopp. Hans analys efteråt var också träffande där han menade att påkörde Oskar Kylin-Blom nog vunnit loppet om han släppt ner Frank och sedan kunnat utnyttja draghjälpen. Network Broline tog ännu en galopp ostörd i sista sväng (banan passade inte, hade gått bättre med skor var Oskars passning till Stenströmer som ryckte i princip alla skor som fanns), men kom tillbaka riktigt vasst över upploppet och visade att rätt ryggar är minst lika viktigt som vilken position man får i andraspår. Vi tog en halvrå och spikade Sander Esterel på det uppdaterade förslaget och både häst och kusk svarade för bra prestationer, men resan med andraspår utan rygg i halva loppet kostade lite för mycket och nu var han bara tapper tvåa.

Gulddivisionen såg på förhand ut att vara en av de tunnaste på länge, och tyvärr besannades alla farhågor. Det var faktiskt bara en som var bra och får fullt godkänt, och det var vinnaren Art On Line (12%). Vi trodde inte på honom, men han vann direkt i sin gulddebut vilket blev ett bra genrep inför finalen i Silverdivisionen nästa helg. Johnny Takter lär få chansen igen, det var fjärde segern på lika många starter som kusk! Det syntes tidigt att han skulle vinna från hålet bara luckan kom, och in på upploppet kunde inte ledande Food Money hålla fast honom längre. Även om banan började bli segsprungen vid det här laget och ledaren låg på lite, så gav sig Food Money för enkelt från ledningen som trea efter att ha fått köra beskedliga 1.16,6 på varvet. Tipsettan Montgomery Hill var godkänd tvåa medan Jensens andra häst Obi Wan var usel, och inte blev det bättre av att Flemming-duon körde mot varandra i loppet. 

I lägsta klassen fick omgångens jättefavorit Fossens Bonus (73%) bekänna färg, men visade grym inställning som kämpade sig till knapp seger. Nu blev det fel när Jakobsson precis förlorade en tuff spetskamp och sedan fick gå utvändigt ledaren i för dagen väldigt hårt tempo. Vi vägde för och nackdelar med att spika eller gardera, nu blev det rätt men vi kunde tyvärr inte profitera på det ändå. Vi hade ett bra snack med Pär Hedberg på morgonen som varnade kraftigt för sina två V75-hästar, och Love Palema föll med flaggan i topp som tvåa. Det är ändå kul att se såna som vågar utmana en storfavorit, även om det inte höll denna gång. Nu schabblade Love med travet flera gånger under loppet, och när han gjorde det kort före mål åkte han dit – snacka om små marginaler. 

Hedberg fick även se sin andra V75-häst sluta tvåa och får vänta på första V75-segern som egen tränare. Bethel Hanover visade hur vass hon är när hon får ligga still till mitten av sista sväng, men kunde inte hinna ikapp omgångens enda skräll i Rina Chen Hai (3%). Thomas Uhrberg satt kvar i andraspår när det stöttes bakifrån varvet och det blev helrätt när Angelina B.R. tröttnade och gav Rina Chen Hai luckan ut i tredjespår halvvarvet kvar. Bascaphi In drog tåget och höll starkt, och hon lär bli nyttig hos Johan Untersteiner. 

Silverdivisionen blev dagens snabbast sedan Denim Boko stått för farthållningen. Hon fick ryggen på Henke Diablo som hon ville, men satt sedan i ledningen när denne galopperat, och svarade sedan en som Per Nordström inte ville släppa till vilket kostade 1.09,3/1.11,8. Som vi skrev i värmningen, hon kan springa och nu när hon ville höll det till en femteplats med plus i kanten efter det tuffa tempot. Som loppet utvecklade sig var favoriten Mind Your Face (38%) skyldig att vinna efter en perfekt resa med rygg i andraspår, och segern blev enkel. 

Det blev en betrodd vinnare även i sista avdelningen, och här var vi snett ute på Raggamuffin (28%) som tog sin femte seger i följd. Men han överraskade med att öppna bättre än någonsin och när han precis lyckades hålla ut Wilda Tigern Jack i spetskampen och komma till ledningen efter första sväng var faktiskt loppet i princip över. Därmed fastställdes V75-utdelningen till dryga 8 000 kronor medan femmorna åter frös inne. Vi var inte ensamma om att tro på Odin Töll som gick med ett norskt huvudlag för första gången, men hästen stumnade betänkligt in på upploppet.