Eftersnack V75 Mantorp 18 april

Det som på förhand såg ut att kunna bli en intressant omgång, övergick efter strykningar och värmningar alltmer till att se favoritbetonad ut, och slutade med rena paraden där det till och med blev DUBBELJACKPOT! Vi säger grattis till Åby som nu kan slå på den stora trumman och förutom toppsport under Olympiatravsomgången även kan locka med 60 miljoner kronor att spela om.

Eftersnack V75 Mantorp 18 april
Papagayo E. segerdefilerar efter en minnesvärd upplaga av Kjell P Dahlströms hederslopp


I en omgång med många fina sportsliga prestationer håller vi ändå Papagayo E. (9%), som vann Kjell P Dahlströms Minne, som den bästa. Vi varnade för att femåringsslaget visat sig vara ett favoritfällarlopp, och trots att Ivar Sånna fick en perfekt resa i rygg på vinnaren såg han tidigt ut att få problem. När attacken sattes in på sista långsidan så avvisades den bestämt av dödenstravande Papagayo E. och Ulf Ohlsson såg ut att ha full koll på loppet redan i sista sväng. Många var märkta av det hårda tempot men Jan Kristian Waalers norske kulltopp gick undan till säker seger och visade att han blir ett intressant tillskott till eliten. Bakom visade Rod Stewart upp rätta takterna igen i nygammal regi med en vass spurt. Vi tar även med oss intrycket på Calvin Borel som är alldeles för bra för sin låga prissumma.

Papagayo E. var omgångens största "skräll" som fjärdehandare, och sedan omgångens tre jättefavoriter alla infriat förväntningarna samt ytterligare tre hårt betrodda vunnit så blev omgången spelmässigt helt kall. 1 273 kronor för sjuan (när det är jackpot) är inget som någon önskar sig, och nu blev det ingen utdelning varken på femmorna eller på sexorna. 

Den första favoriten som levererade var Your Highness (55%) som visade att galoppen senast var en tillfällighet. Sedan vi fått in info att hon skulle komma till ledningen kunde vi inte gardera längre och spikade henne på det sena förslaget. Visserligen fick hon massage av Dernier Viking men vann ändå enkelt för Ulf Ohlsson och det är svårt att inte gilla Ulf Stenströmers tuffa tjej. 

I lägsta klassen hade löftet Edge Boko (54%) uppvisning och han visade redan i värmningen vad som väntade. Visserligen var han lite väl laddad, men han öppnade vasst bakom bilen och felfri fanns inte förlust på kartan. Nu blev det mycket enkelt sedan Erik säkert satt sig tillrätta i ledningen, och det såg helt okörd ut på 1.12,6 i sjätte starten. Stig H tränade även Wellino Boko och fann likheter mellan hästarna, och Edge Boko kommer att bli en följetong i år bara han får vara hel. Bakom tar vi med oss en bra spurt av kraftigt förbättrade Staro Italy där Uhrbergs optimism var befogad. 

Sauveur (63%) var också en favorit som verkligen höll, och han duger normalt som "toppen". Nu behövde han dock inte visa så mycket när de andra körde tufft mot varandra. Vinsten blev överlägsen efter en avvaktande löpning där Åke Lindblom såg segersäker ut precis hela loppet. Nu gick hästen ur Brons men han kommer att rusa genom Silver också. Vilken arrangör blir förresten först med att få med honom i ett större lopp? Bakom förtjänar den klare tvåan Usain Henna tapperhetsmedalj efter sina sjukt starka sista 1300m, och kul för sympatiske Oskar Svanberg att han har fått fram en riktig reklamhäst. 

- Nattsvart, stönade Roger Walmann när Magic Tonight galopperade direkt bakom bilen. Vi som inte trodde att den hästen kunde galoppera tyckte likadant eftersom vi lanserade honom som omgångens bästa spik. I våra ögon var det nästan en straffspark eftersom Oasis Bi (24%) skulle tas lugnt från start och Traveling Man som väntat inte fick upp rätta farten från innern. Oasis Bi var ju i princip redan klar för Olympiatravet ändå och man ville ge honom ett snällt lopp i första hand. Nu bytte Johnny Takter snabbt taktik, satt tidigt i spets och fick bestämma i löjligt lågt tempo. Sedan gick inte vinnaren att nå när han avslutade 1.08,6/500 och det blev en perfekt uppladdning för Stefan P Petterssons stjärna. 

I klass I gick vi på spetsbudet Sebastian Sund, men det visade sig vara ett sneddrag. Det visade sig att han inte alls var lika fin som vid vinsten vilket syntes tidigt. Nu blev det i stället Peter Untersteiner som kunde vinna med Carabinieri (22%) efter en mäktig upploppsspurt, det är sällan man ser någon numera som är så mycket snabbare konkurrenterna till slut att de kan svepa fältet på ett upplopp. Att hästen gick med skor bak visade sig ha mindre betydelse, utan här det var det formintrycket från årsdebuten man skulle gått på. 

I Silver räknade vi dock rätt och trodde hårt på Mind Your Face (20%), som var utgång på det tidigare förslaget och DD-spik på det sena efter en bra värmning. Spets fanns med i bilden, men kanske inte att han skulle svara ut raketen Royal Fighter av egen kraft. Nu såg Lars Fribergs stjärna inte som bäst ut när han bröt ut till slut, men han kämpade sig ändå till seger i ett lopp där många satt fast. Det var den trettonde starten i rad på rikstoto och redan den fjärde V75-segern för året, snacka om att leverera. 

Nu inväntar vi med spänning Åbys startlistor och jobbar sedan hårt under veckan för att leverera tipsen kl 15 på fredag – väl mött då!