Eftersnack V75 Boden 13 juni

El Mago Pellini tog hem Norrbottens Stora Pris efter en tuff styrning av Adrian Kolgjini. Ulf Ohlsson tog ett hattrick men vi utnämner ändå hemmatränaren Roger Nilsson till omgångens man efter en snygg dubbelseger. Och ett nytt publikrekord på 11 075 personer visar att bra arrangemang lockar.

Eftersnack V75 Boden 13 juni
En mycket nöjd Roger Nilsson efter en maximal travkväll på hemmaplan vilket gav dubbelseger på V75!

En ovanligt öppen avdelning av Norrbottens Stor Pris där fyra hästar nästan var på linje över mål slutade alltså med att El Mago Pellini (5%) satte nosen först och slog av ledande Panne de Moteur. Adrian Kolgjini körde vaket till dödens tidigt och pressade upp tempot på sista långsidan. Sedan gav han hästen den hjälp den behövde runt sista sväng, men kom tillbaka på upploppet och lyckades nosa ut favoriten. Starkt jobbat av både häst och kusk och en häftig avslutning av en mycket fin tävlingsdag. Vi tyckte att det var upplagt för Panne de Moteur att spetsa hem loppet, men eftersom vi ändå inte var helt säkra på formen så spelade vi bara utgång. Och i full form hade han varit skyldig att vinna efter 1.14,7 på inledningsvarvet. Av de andra tar vi med oss On Track Piraten som avslutade sylvasst samt Knows Nothing som satt fast med sparat. 

Roger Nilsson blev omgångens kusk i våra ögon. Han har ingen storstall direkt men brukar ha som mål att ställa i ordning inför årets höjdpunkt på hemmaplan. Av de 23 hästarna i stallet lyckades han få med tre på V75 och körde maximalt med samtliga! Visserligen fick Dialog In (22%) segern efter diskning av Real Dream, men trängningen var solklar och kämpainsatsen som Dialog In gjorde från dödens gav en välförtjänt seger. Vi inledde med en tipsetta, men trodde väl inte att han skulle segra på det sättet. 

På förhand chanslöse Nano Broline slängdes snabb ner på innerspår och hängde med till en maximal sjätteplats, men sänkte i alla fall rekordet med 1,5 sekunder. Vann gjorde vår spik Unique Julia (50%) som för Ulf Ohlsson var precis så överlägsen som vi trodde. Hon dundrade runt till åtta längders seger på 1.11,5 vilket var nytt banrekord, och den här damen kommer Reijo Liljendahl så mycket roligt med i år. 

Roger Nilssons tredje V75-häst var kolossen Raz MacKenzie (14%) som det inte hade varit optimala förberedelser med. Vi skrev att hästen kunde ha varit ett spikbud med bevisad form och bilstart, men den oroande voltstarten löstes snyggt av Roger som hittade andrapar utvändigt och redan då såg man vartåt det barkade, och i full form hade han vunnit ännu enklare. Vi hade en kul spetsidé och spelade utgång med Laurentius Romeo, men han var aldrig ens nära att få till det från springspåret och det hoppet dog direkt för oss. Nu blev det ett invändigt lopp och han kom ut i andraspår i sista sväng, men galopperade där utan chans. 

Ulf Ohlsson tog alltså en trippel på V75 och inledde med att sätta dit vår tipsetta Hulte Magnus (34%) i kallblodsloppet. Kallblodet är inte helt lättkört, men inställningen är den rätta och det var starkt att hålla Art Kjarvald ifrån sig upploppet. Vi låste loppet på dessa två vilket visade sig helt rätt, men det var nog lite tur att Jansson inte fick fritt med Qravatt som såg finfin ut där bakom. Hulte Magnus är i alla fall fortfatt obesegrad efter tre starter på Boden och Leif Jonssons stjärna försvarade sin titel i loppet från ifjol. 

Sedan satte Ohlsson dit Aristocrat Boko (4%) som verkligen nött sig till en seger inom travets elitserie. Han tog visserligen två raka V75-segrar för Svanstedt 2012, men har sedan gjort 20 starter utan att få till det på rikstoto. 21 visade sig vara oslagbart efter en fin… Vi svor eftersom vi hade känsla för att Montdore var en favorit i fara, men bara hade råd med fem streck och Aristocrat Boko rankade naturligtvis sexa. Det blev sedan en dubbel för Reijo när omgångens bästa spik Unique Julia gjorde sin plikt och ett äkta hattrick för Ohlsson! 

Vi valde att gardera den som var omgångens på förhand klart största favorit, för även om vi vet vilken häst Le Lahar (49%) är i grunden så var vi inte helt nöjda med debuten för Linderoth senast. Nu blev det en ny häst aktionsmässigt sedan man lättad honom till barfota fram och segern i Lördagsloppet var aldrig det minsta hotad från ledningen. Utdelningen blev till slut 32 550 kronor för sjuan, 265 kronor för sex rätt och 25 kronor för femmorna. 

Bland många fina vinnare fanns det även en förlorare. Robert Bergh brukar nästan sopa rent när han besöker Boden och hade nio hästar till start. Efter diskningen med målettan Real Dream var det bara en duktig Montdore som dödenstvåa och en fastlåst Qravatt som trea som får godkänt. Tidiga galopper på Te Freddo Knick och Speed Delicious, medan Nahar galopperade i sista sväng samtidigt som Creatine lade ankar. Känner vi Robban rätt siktar han redan på revansch. Det gör även vi. Rankingmässigt var det okej men inte spelmässigt för oss. Spiken och låset levererade, men vi gjorde inget av tipsettorna Dialog In och Le Lahar vilket naturligtvis kostade för många streck, bland annat det som borde suttit på Aristocraten. Vi får göra som Bergh, bryta ihop och komma igen. Närmaste riktiga V75 blir på söndag när Kalmar kör sitt traditionella trav efter midsommar.