Eftersnack V75 Hagmyren 29 juli

Det bjöds på en knepig omgång på Hagmyren där överpace var ledordet. Även om upploppet tillhör dom kortaste så var det ingen som lyckades vinna från ledningen. Och trots tre favoritvinster blev utdelningen sexsiffrig.

Eftersnack V75 Hagmyren 29 juli
Mika Forss gjorde bra reklam för sig med dubbla kusksegrar, och här får han pris av självaste Vinnie efter att ha kört svenskt rekord med Eva I.H.

Taktikmässigt var omgången väldigt svår att räkna på eftersom de flesta saknade täckning för sina offensiva styrningar. Spelmässigt blev det inga framgångar för oss även om det började bra när vi ansåg att Highland Park var en av omgångens mest sårbara favoriter. Nu blev det galopp direkt från start och sedan fick han gå ett hemskt tufft lopp i upphämtningen, kördes fram och tryckte i dödens in på slutvarvet men gav upp in i slutsvängen och slutade utanför pengarna. När vår tipsetta Earn n'Burn hittade till ledningen borde chansen varit god, men han fick press i omgångar och var ursäktad. I stället svepte enprocentaren Maison Plage till ledningen i sista sväng, den hade vi plockat med på det sena förslaget efter bra snack med Olle Alsén under stallbacksrundan, men han ryckte aningen för tidigt och mjölksyran slog till på upploppet. I stället var Hans R Strömberg-tränade Qamaro C.D. (12%) tuffast till slut för Kaj Widell. Hästen har verkligen hittat stilen efter kastrering och ser ut att kunna klättra en bit till i klasserna. Vi stormvarnade för Minnestads el Paso i tipsen och nu var han knappt slagen trea, han lär få fler chanser i klass II. 

I stoloppet över lång distans visade Mika Forss återigen upp sig för den breda publiken. Han visste att han satt bakom bästa hästen i tipsettan Eva I.H. (32%) och såg till att loppet avgjordes på styrka då han redan 1900m kvar körde fram i dödens. Därifrån krossades ledaren, Eva tog över in i sista sväng och defilerade till omgångens mest överlägsna seger på svenskt rekord. På två helger har Mika kört sju V75-lopp, tagit fyra segrar varav tre har stått i mellan 14-18 gånger pengarna, samt en andraplats. Köra kan han verkligen och det är ingen vild gissning att vi kommer att få se betydligt mer av honom i Sverige framöver.   

Det spekulerades mycket om vem som skulle komma till den åtråvärda ledningen i E.J:s Guldsko, men få hade räknat med att Magic Tonight skulle satsas för spets och köras där. Det blev ett jämnt och hårt tempo 1.09/1.10 och den forne Elitloppsvinnaren höll emot starkt, men kort före mål fick han ändå ge sig för stentuffe Volstead (32%) som Johnny Takter fick att sträcka på sig den sista biten. Av bara farten blev det banrekord på 1.10 blankt. 

I kallblodsloppet valde Ove A Lindqvist att köra Niclas Torstemos Pydin (22%) vilket visade sig helt rätt. Vi tyckte oss ha en spelvärd utgång i bortvalde Storsjarmören vilken kom till ledningen efter ett halvvarv, men Pydin kom fram oväntat bra även om det blev tredjespår 1300m kvar. In i sista sväng kom han ner utvändigt ledaren och Ove behövde inte bruka Pydin för fullt för att avgöra med en halv längd. Troligtvis får vi se vinnaren igen redan på lördag i ett femåringslopp på Rättvik. 

Silver var utmålad som en duell mellan Spitcam Jubb och Tjacko Zaz, där Nappa Scar troligtvis skulle få loppet bakom, men ingen av dessa levde upp till förväntningarna. Tjacko Zaz laddades och galopperade återigen bort sig i startrusningen för Takter. Han svarade sedan för en tuff men starkt upphämtning och blev femma. Varannangångshästen Spitcam Jubb såg inte bra ut aktionsmässigt, men höll farten uppe i dödens innan han tröttnade på sista långsidan och slutade sist. Nappa Scar fick loppet i andrapar utvändigt i det höga tempot, men även om han var tvungen att gå väl tidigt redan 700m kvar så var han en blek sjua i mål. Vi varnade för grundkapable Michelangelo Ås som vi anade kunde vara aktuell i tredje loppet efter sin svåra skada, det var ändå en rejäl uppryckning senast. Under stallbacksrundan fick vi in att det skulle bli barfota runt om men det lät som lite mer, och till loppet blev det även helstängt och jänkarvagn. Nu blixtrade treprocentaren till spets och i ett normalt kört lopp hade det kanske gått, men efter 1.08,5/1.10,5 var han slagen 300m kvar. I stället kunde Timo Nurmos andrahäst Zenit Brick (4%) ta en välförtjänt seger. Han gick på i tredjespår varvet kvar och fick nästan göra hela grovjobbet själv, men vann ändå enkelt för Mika Forss. Bakom tar vi med oss Serious Try som hittat storformen igen. 

I brons visste vi att det skulle bli skrik på Peter G Normans andrahäst Sloppy Joe, men vi trodde inte att han var redo med bara ett lopp i kroppen. Att han bara skulle köras på väntan var en rökridå, det var tredjespår fram till dödens där han höll farten uppe. Nu stumnade han in på upploppet, kunde inte hålla ihop aktionen och galopperade som slagen, det är bara att hoppas att han kom igenom loppet bra. Vi tog i stället ställning för Peters egen styrning Island Life som spikades på allt. Det blev aldrig läge att köra för någon ledning, men det höga tempot gynnade honom och med rygg i tredjespår sista 800m undrade vi bara hur stor segermarginalen skulle bli. Det blev attack i fjärdespår mitt i sista sväng men ur svängen bryter Leffe ner, krokar i vagn och galopperar kort. Han ställer sig men tappar fart, och att han klarade fjärdeplatsen var en klen tröst för oss. Brothers in Am höll starkt från spets som trea, men från köposition spurtade Nurmos duo Linus Boy (10%) och Mellby Demon starkast och fixade en dubbelseger, och det var Linus i händerna på Johnny Takter som gick segrande ur striden. 

Det var full fart även i avslutande klass I där In Line Tooma blixtrade till ledningen, men med bakskor på höll han till 100m kvar innan han lade ankar. Bakom honom fick Joe Hoo Lee (4%) resan, han fick luckan in på upploppet och svarade som vanligt bra på det norska huvudlaget. Per Linderoth behövde inte göra så mycket i sulkyn, men han sätter ändå ofta de chanser han får och borde användas oftare av storstallen på V75. För Geir Kihle blev det en fjärdeplats med Kjempen i kallblodsloppet och en seger här, en lyckad lördagsutflykt. Favoriten Vincent Zaz testades i jänkarvagn, men fick inte aktionen att stämma och trots att han togs upp blev det galopp i första sväng. Sedan kunde han inte något från kön. 

Till slut gav sju rätt 174 175 kronor, medan sexorna betalade 1 435 kronor och femmorna 122 kronor. Nästa V75 körs på lördag i Rättvik när det är final för sommartravet, och dessa tips publicerar vi som vanligt på fredag kl 15.