Eftersnack V75 Bergsåker 26 augusti

Bergsåker bjöd på bra utdelning när man körde Sundsvall Open Trot och Svenskt Mästerskap för kallblod. Nu hjälpte det en hel del att det var Multijackpot vilket gav bra skjuts på omsättningen som snuddade på 140 miljoner kronor, men med två favoriter och två andrahandare samt bara en riktig skräll så betalade sjuan ändå en halv mille. Och vinnarhålet gav verkligen skäl för namnet…

Eftersnack V75 Bergsåker 26 augusti
Det var många glada miner efter att Ringstarr Treb segrat i SOT

Lägsta klassen inledde omgången och det var ett givet garderingslopp i våra ögon med frågetecken kring de två mest betrodda. Nu gjorde båda bort sig med galopp, It's Showtime Zaz kort efter start och Perfect King in i sista sväng under anfall. Global Science ledde till med på upploppet, men var utan chans att stå emot Tomas Petterssons Quantum Estelle som smugit med bakom. Hon hade turen att få rygg på ledaren när Zorro Swing galopperade i den positionen i första sväng, men behövde inte tömmas för att gå förbi. Hon var ett givet streck på visad form, och rankades upp ännu mer efter att hon svarat för loppets bästa värmning. I en omgång där löpningsförloppen blev ovanligt avgörande så var hon den första av fyra segrare från vinnarhålet. 

Officer C.D. var klar favorit i Silver, han skulle gå i en bike med innerstång och Bergh var säker på spets. Men Magnifik Brodde lyckades hålla upp och Officeren fick nöja sig med vinnarhålet. Men det var ju rätt position denna dag och visst löste det sig för favven. Trots att det stod dödens i programmet och var bakskor på hade vi tippat Cab Hornline som gjorde loppet. Tyvärr är han inte typen det går att köra snyggt med, utan det är bra tempo hela vägen som gäller. Han knäckte ledaren redan i sista sväng, men när Officer C.D. hittade loss invändigt mitt på upploppet fanns det inget att göra. Plusbetyg till Cab i alla fall, och bakom tar vi med oss den som slutade sist i mål. Serious Try värmde nog bättre än någonsin men för honom löste det sig verkligen inte från innerspår. Hoppas han kommer ut i lopp upp till en mille snart, då står han väldigt bra inne… 

I Svenskt Mästerskap för kallblod var vi inne på att Odon Tabac skulle kunna upprepa fjolårssegern och leda runt om. Upplägget var samma som ifjol men det hördes att formen kanske inte var riktigt lika bra i år. Nu gjordes ett tappert försök och sista 800m handlade det bara om två hästar, men ur sista sväng fick han ge sig för distansgynnade Månprinsen A.M. som var starkast för dagen. Att kretsen kring hästen fortsätter sin löjliga bojkott av media innan loppen solkar ner helhetsintrycket, synd på hästen som är oskyldig i sammanhanget. 

I Lars Lindbergs Minne trodde vi hårt på spetsgynnade Erica som enkelt tog hand om ledningen. Visst offrade hon lite kraft i en omstart, men det såg ändå bra ut med bara en 1.15-öppning första femhundringen. Tyvärr blev det sedan en rejäl ökning och full gas redan på sista långsidan, och efter ett 1.11,5-varv mitt i loppet dalade hon från första till sjunde plats sista 150m. Vi hade räknat fel på vem som skulle ha suttit i hålet och hade placerat en startgalopperande Esmeralda Girl där. Nu kunde i stället Ellieann gotta sig åt det hårda tempot och hon såg klar ut redan i sista sväng. Sofia Frilén kunde redan i sitt första lopp på V75 ta hem lärlingarna största pris för året till tränare Ingemar Söderbergs stora glädje. 

Vi tyckte det var klasskillnad i klass I och när det var fel favorit när vi sammanställde tipsen så tog vi klar ställning och spikade Palermo Broline. Till slut blev han knapp favorit men streckad till bara drygt en fjärdedel var det bra spelvärde och en kalkylerad risk med bakspår på sprint. Nu blev det som väntat bra tempo med In Line Tooma som hare, men vad som såg ut att bli en bra en bra start blev ändå bara sjättepar utvändigt för Palermo. Sedan var det dåliga ryggar och ut till egen attack i fjärdespår redan 600m kvar. Nu hjälpte det inte att han var bäst och svarade för en grym prestation när han rundade alla utom en, för från vinnarhålet slängdes Valley Streamline ut i en snäv lucka mitt på upploppet och kunde inte undgå att vinna efter den smörresan. 

I Sundsvall Open Trot kördes megafavoriten Propulsion 50m från start, men när Örjan såg att han inte skulle komma förbi Anna Mix utan att skulle kosta en del så gav han upp och körde på chans från kön. Formen var det inget fel på och den lysande spurten gav en tredjeplats, men han var aldrig nära att vinna. I stället fick Ringostarr Treb revansch och det blev tredje gången gillt efter att ha fått stryka av Propulsion två gånger i rad i Riordans regi. Wilhelm Paal körde taktiskt helt rätt, kom igenom fint till tredjepar utvändigt och när han gick på som första häst i tredjespår 700m kvar tog han det lugnt i tredjespår. Det var först in på upploppet hästen fick full körorder och då flög han den sista biten. Han är liten men ruskigt snabb och har utvecklats ytterligare av citatmaskinen Riordan. 

I Brons var det konstigt hur snett dom flesta hamnade på den kalla favoriten U.S.Male E.P. Vi hade gjort vår läxa och gick emot, och trodde i stället mycket på utgången Linus Boy som spikades på DD. Nu blev det fel när Calle Laday kördes tufft för spets och Linus inte kunde svara in i svängen, och när Uffe markerade att Calle skulle köras i spets fick Takter bakom Linus nöja sig med hålet. Nu löste det sig och in på upploppet fick hästen ändå chansen, och vi är lite besvikna att han inte kunde plocka ner dödenstravande Explosive Merlot som höll undan och gav Bergh en dubbel på V75. Sjuan var vi aldrig nära, men femsiffrigt på DD hade smakat gott med Linus. 

Till slut gav sju rätt 497 477 kronor, medan sexorna betalade 1 612 kronor och femmorna 131 kronor. Efter en intensiv vecka blir det V75 endast lördag och söndag denna vecka, men Derbysjuorna är alltid något att se fram emot. Vi publicerar tipsen till Jägersros lördagsomgång som vanligt på fredag kl 15 och tipsen till söndagen kommer under lördag kväll.