Eftersnack V75 Färjestad 23 september

Vi har verkligen vässat till DD-formen den senaste veckan och efter tre rejäla inslag har vi plussat drygt 36 laxar med relativt blygsamma insatser. Det är bara en tidsfråga innan det smäller till även på de andra spelformerna, och på V4 var vi och nosade på bra pengar men åkte i sista. Den favoritbetonade V75-omgången blev däremot en tråkig Norge-historia för oss, men vi tar med oss flera starka prestationer inför kommande spel.

Eftersnack V75 Färjestad 23 september
Tack och bock, säger vi till Aisha Simoni och kretsen till henne som gjorde att vi räddade dagen på DD

Vi tar det i ordning och Silver inledde, men där gick vi på en mina då vi trodde hårt på Love Voice som varit som en ny häst i ny regi på slutet. Nu kunde han ingenting när han vreds ut på sista långsidan och där stod knappast allt rätt till, för loppet hade körts mer än passande när tre av de som var värst emot hade ödslat krafter i körning om ledningen och den fjärde emot hade galopperat från start. Nu var vinnande Global Republic riktigt bra, han fick lägga tre rejäla speeder i loppet men vann ändå säkert för Per Oleg Midtfjeld. Super Nice kördes offensivt för seger och var så när att kuppa sig till ledningen i andra kurvan. Hade Jansson fegat och nöjt sig med en andraplats så hade han tagit den genom att lägga sig lugn i dödens, men nu körde man för seger och fick nöja sig med en fjärdeplats. Speedy Foxy Vicane fick det rätt kört, tryckte sig ut i andraspår ur sista sväng och fick luckan för sent för att hinna fram. Nu hann man inte ens testa det vitmålade norska huvudlaget, men det och en barfotaväxel finns sparade till kommande starter i Silverfinalen och Sto-SM. 

Klass II var en öppen historia och det var bred gardering som gällde. Visst var favoriten Global Trackmaster hästen i loppet, men han gjorde bort sig redan innan start och tappade mycket. Sedan hjälpte det inte att han svarade för en stark upphämtning med toppspurt och fjärdespår mitt i sista sväng, för efter 1.12,2/1900m blev han ändå bara sjua. I stället kunde Uncle di Poggio leda från start till mål för Peter Untersteiner. Hästen värmde inte bra och vissa sågade honom därför, men vi varnade för att han skulle få det att flyta klart bättre när han gick barfota i loppet. När han nu lyckades hålla upp ledningen bland starttröga konkurrenter såg Peter till att hålla det kvarvarande hotet instängt. 

Guld gjorde upp i Uno Sweds Minneslopp och Your Highness visade att hon är tillbaka på allvar igen. Hon såg riktigt bra ut i värmningen för Björn Goop (tyvärr för sent för att vi skulle hinna göra något av henne) och efter att Art On Line spetsat och släppt var det spel mot ett mål. Hon var mycket mer harmonisk än senaste starten på Solvalla och hon kommer att duga bra framöver också. Bakom svarade Beau Mec för en toppspurt från sista till andraplats under sista halvvarvet trots att svängen togs i fjärdespår. Vi tar även med oss värmningen på Mind Your Face, honom vill vi se med spetsläge nästa gång. 

I Unionskampen blev det för ovanlighetens skull svensk seger. Odin Tabac kom enkelt till dödens, men när han blev framvinkad av ledande Lome Brage och fick överta spets dryga 1500m kvar satt Oskar J Andersson med trumf på hand. 14-åringen hade gått framåt efter starten i SM och nu lyckades han försvara sig till målfotoseger. Vi trodde att favoriten Järvsörappen skulle vara den som ställde frågan, men han kördes halvpassivt i andraspår i stället. Nu bröt han på upploppet och var inte fullt körbar till slut, men han fungerar också bättre på innerspår. I stället var det Odd Herakles som utmanade efter att ha kört fram i dödens inför slutvarvet, och det var extra kul att se loppets två yngsta kuskar göra upp. 

Vi ansåg att Wellino Avenue var överspelad som omgångens största favorit eftersom han skulle få mycket svårt att hålla upp innerspåret, och nu var han chanslös i spetsstriden som sexa ut. Men det var även vår spetsfavorit Ingemar Palema, och han var den andra norska floppen som vi byggde systemet kring. Nu löste det sig ändå för favven som fick ett bra lopp i andrapar utvändigt när tappre Flashing Boko satte upp toktempo med 1.10-fart i dödens. Wellino Boko har ärvt fadershingsten skalle och kunde avgöra till säker seger så att Berne Gustafsson fick en seger på hemmaplan. När spökänslige Flashing Boko kördes på rätt sätt höll han ihop travet och fungerade hela vägen hem, men med ett bättre taktiskt upplägg hade han vunnit. 

I Brons trodde vi mycket på utgångshästen Obi Degato nu när det skulle bli den optimala komben med barfota runt om och bike. Han löste också uppgiften trots dödens sista 1200m och var så bra som vi trodde (stall Goop hade verkligen ställt i ordning inför den här dagen på hemmaplan och på tio starthästar blev det hela fem segrar, där Candor Halls montédebut ändå var det stora utropstecknet). Men det satt hårt åt för Västerbo Exact störtdök efter sen lucka och var en annan "nia" som gick strålande efter galopp. Han klarade inte en fördröjd start utan gjorde bort sig innan bilen släppte. Sedan fick han en invändig upphämtning och visade toppform efter 1.10,5/1900m. 

I det avslutade stayerloppet trodde vi hårt på den finsktränade danskan Aisha Simoni, och när Örjan körde ett skolboksexempel efter klockan var de andra chanslösa eftersom hon stod alldeles för billigt inne. Vaket matchat och skönt att vi kunde få betalt för alla timmar i lopparkiven. Efter en tilltalande värmning spikade vi henne rätt ut på det sena DD-förslaget, ökade på insatsen med 300 kr till totalt 550 kr på rätt komb och plussade 12 232 kr på den spelformen. Skönt att kunna rädda upp dagen och mer därtill när det blev fyra favoriter och två andrahandare på V75. 

Till slut gav sju rätt 7 340 kr, medan sexorna betalade 102 kr och femmorna 15 kr. Mer fick den som lirade in Top 7. Trots en strykning och att den klara favoriten vann före andrahandaren, så blev det bara en vinnare som tog hem potten på nästan 2,5 millar. Hoppas bara att förbättringarna som gjorts för att lyfta Top 7 inte kommit för sent, reaktionstiden på drygt ett år imponerar inte men bättre sent än aldrig. Nästa vecka blir det dubbla V75-tips när Solvalla kör Kriteriehelg. Lördagsomgången publicerar vi som vanligt på fredag kl 15 och tipsen till söndagen kommer under lördag kväll.