Eftersnack V75 Örebro 21 oktober

Örebros jackpotomgång inleddes med tre favoriter, men sedan blev det tuffare och när krutröken hade lagt sig var värdet uppe i sexsiffrigt. Mycket berodde givetvis på att en formsvag Nuncio föll tungt. Och att det som oftast skrällde i Svampen.

Eftersnack V75 Örebro 21 oktober
Johan Untersteiner bakom Day or Night In tog skalpen på Nuncio genom att leda från start till mål

Vi tar det i ordning och det var en stark insats vi fick se av vår spik Mack Dragan i det inledande långloppet. Först fick han lägga kraft i en omstart och sedan laddades han rejält även i den giltiga starten. Det blev spets men han fick inte ligga i fred speciellt mycket innan först Klaus Kern ställde en fråga med Give Me Ten och sedan kom Jan Silvén fram och satte rejäl fart på tillställningen med J.S.Apollo. Den senare höll starkt och den styrningen fanns det fog för, däremot var Kerns övertro på sin häst som oftast omotiverad. Mack Dragan var i alla fall lika bra som vi förutspått och höll tappert undan på stumma ben väl understödd av startspecialisten Jepson, och efter en sjätte-, en tredje- och en andraplats blev det äntligen full utdelning även i V75. 

I Diamanstoet köpte vi inte alls den klara förhandsfavoriten Swish Lane från innerspåret, som när vi publicerade tipsen var dubbelt så mycket streckad som vår spelidé och utgång Bula Bula Am. Nu var det fler tipstjänster som insåg snedfördelningen och det blev jättedrag på Bula Bula, en "kommunare" som verkligen levererade i händerna på Oskar J Andersson. Det blev tredjespår första 800m innan hon kom fram till dödens, sedan kunde hon överta 1100m kvar och trots att de bakom fick chansen kunde ingen gå i rejäl närkamp. Ett tydligt exempel på att vissa inte kan läsa loppen och dra rätt slutsatser ens efteråt fick vi se i TV-studion, det är väldigt mycket svårare för kuskarna som måste ta rätt beslut i de olika skeendena i loppen. Oskar Kylin-Bloms analys efteråt tycker vi var helt korrekt, han släppte till favoriten just för att köra för bästa möjliga placering. Han hade större vinstchans genom att köra Legoholm Zon på speed för han insåg att chansen till lucka var stor med tanke på vem han släppte till, och när favoriten ändå var för bra så "vann" han en andraplats vilket han knappast hade gjort om han svarat. Vi tar med oss Xanthis Amazing som såg smällfin ut som fastlåst. 

Vi var lite inne på att M.T.Joinville gjorde sitt lopp i förra starten och att klivet upp i Brons skulle bli tufft, men det är bara att erkänna att vi hade fel. Han var om möjligt ännu bättre nu och vann plättlätt trots att Jorma körde tvärtemot alla körorder, men det verkade tränaren Susanne Richter inte ha något emot när hon studsade omkring av glädje efter loppet. Nu blev det en lugn start till kön, men redan 1500m kvar hade Jorma kört fram hästen till dödens. 400m kvar var loppet avgjort och till slut handlade det om utklassning av ett bra bronsgäng, imponerande. 

Det var ett bra startfält som mönstrades i Svampen och vi trodde mycket på Felecity Shagwell som imponerat mest på oss, men vis av erfarenhet lirade vi matematiskt ändå. Nu blev hon alldeles för peppad innan start och det såg länge ut som att hon skulle vara borta innan start, men hon ställde sig i tid och tog som väntat hand om ledningen. Bakom lyckades Maze Runner ta sig ner efter att Global Welcome galopperat i hålet in i svängen, och det blev vinstgivande. Tyvärr var det en häst som inte klarade att få pengar som fördelade mycket av prispengarna, för Per Nordström satte upp ett tempo i dödens som Önas Nougat inte klarade av. Ur sista sväng bryter hästen ut och ger Person of Interest en tackling samtidigt som Maze Runner får jättelucka från hålet. Visst hade Takter fiskat efter luckan i sista sväng, men som det blev nu kunde André Eklundh inte ha gjort något. När Johnny Takter rycker tussarna 100m kvar skjuter Maze Runner till rejält och Felicity fick helt enkelt stryk av en häst som var snabbare för dagen. Vi låste på sex hästar matematiskt, tyvärr var vinnaren första reserv… 

I Guld var Nuncio megafavorit och vi var mest förbryllade över hur många som lägger ner så lite tid på att analysera omgångens viktigaste häst. "Spetsar och bara vinner" eller "bara vinner ändå", gick att läsa på många ställen, men nu visade det hur sårbara namnen kan vara när de inte är i riktig form samtidigt som de andra vågar tävla mot dom. Vi var inte alls sålda på intrycket senast och som Tarzan sagt var det långt ifrån toppform. Nu visade sig Nuncio chanslös från dödens, 300m kvar var han slagen och över upploppet var det tyvärr "ostkrok" igen. Nu bröt han ut och påverkade ordningsföljden bakom, och det mest konstiga med loppet var väl att några fick in Top 7. Vann gjorde Johan Unstersteiner som satte allt på ett kort från start och fick Day or Night In till ledningen, och det var glädjande att se att det var noll tanke på att släppa. Från spets gick han sedan inte att slå, även om både Spring Erom (hålet) och I Love Paris (tredjepar utvändigt) avslutade bra. 

I lägsta klassen satte favoriten Fairplay Pellini upp farten från dödens och kopplade grepp ur sista sväng, men han hade inget att sätta emot över upploppet och är lite för ospeedig för V75, i alla fall på medel. För Kevin Oscarsson hade serverat Wingait Erik ett bra lopp i ryggar, och det fanns gott om krafter kvar när hästen vreds på i fjärdespår ur sista sväng. Ingen enkel häst men Kevin gjorde inga misstag och det är lätt att förstå varför han är så mycket anlitad numera. Ifjol lade han sig på gränsen för lärlingar och körde exakt 400 lopp, men i år lutar det åt det dubbla. 

Vi lirade med spik på Super Nice i Silver och det var nära att han hade kommit åt den åtråvärda ledningen. Vi skrev att han hade bättre teknik och gick att köra tuffare in i svängen än motbudet Linus Boy, och visst såg det ut att bli ledning när Linus taktade till in i svängen. Men Björn Goop lyckades ändå på något sätt hålla upp med minsta möjliga marginal, men den 1.09-öppningen förstörde nog för båda hästarna. Nu fick Springover en bra resa i tredjepar utvändigt, fick draghjälp på sista långsidan och spurtade sedan bäst till knapp seger före Valentino Strix som fick luckan från hålet. 

Till slut gav sju rätt 145 083 kr, medan sexorna betalade 726 kr och femmorna 63 kr. Nu ser vi fram emot dubbla V75 till helgen. Först Müllers Memorial på Jägersro under lördagen och tipsen dit kommer som vanligt på fredag kl 15. Sedan väntar semifinaler i Breeders' Crown på Solvalla på söndag och dessa tips släpper vi under lördag kväll.