Eftersnack V75 Eskilstuna 11 november

Sundbyholm bjöd på ruskväder och ett innerspår där ingen klarade av att vinna från ledningen. Nu vann ändå tre favoriter och två tredjehandare, och trots att det bara en rejäl smäll stack utdelningen iväg till en kvarts miljon. Och redan idag fortsätter travfesten i Eskilstuna med nya chanser på V75 när det är dags för finaler i Breeders' Crown.

Eftersnack V75 Eskilstuna 11 november
Nadal Broline såg smällfin ut när han lekte hem Smedträffen på tangerat banrekord

Vi tar loppen i tur och ordning, och vi fick bita i det sura äpplet direkt. Vi trodde att spetsstriden skulle bli helt avgörande i Silver, men inte alls på det sätt som skedde. Springover vann visserligen den och när han fick bestämma tempot i ledningen borde han hållit undan, men han såg slak ut tidigt och hade inget att sätta emot över upploppet. Faktum är att ingen ledarhäst var i närheten av att vinna, och Springovers fjärdepris var tangerat bäst av alla som sprang i spets på V75. Bakom honom satt Linus Boy fast och därmed klev vi av direkt. I stället visade sig tredjehandaren Cab Hornline bara bäst och vann trots att han var för pigg och tog sig en galopp från start. Han ställde sig och Per körde fram utvändigt ledaren efter ett halvvarv, och hemmahästen var för bra helt enkelt. Bakom tar vi med oss Thaiger Exclusive som värmde mycket bra och hade blivit farlig om kusken hade ägnat sig åt den annars så populära sporten halvspårskörning under sista halvvarvet.

Very Kronos visade upp klasskillnad i treåringsloppet och spiken precis så bra som vi trodde. Det har sagts att det är Båths bästa i kullen och han blir ruskigt intressant att följa nästa år. Nu tog Erik en rejäl tappstart och lade nästan dubbla tillägg från start, men gick fram i dödens 1100m meter och växlade ner ledande Chianti till småmynt via 1.11/700m och 1.14,5/2000m. Bakom tar vi med oss Evazan Sam som även han fått för dålig utdelning på sitt kunnande. 

Guld blev försenat av en onödig omstart, där Sundbyholm får ta på sig det mesta av ansvaret. Eftersom man bara har tvåhjulsdrift på sin egen startbil hade man lånat in Örebros fyrhjulsdriva startbil, vilket behövdes under rådande väderlek. Problem är bara att den har bredare vingar vilket ställer till det eftersom Sundbyholms bana är smalare, och detta blir speciellt tydligt i svängen innan 1640m-starten. Nu blev Nadal Broline utan spår i en omstart och man kom sedan iväg först tio minuter försenat. Onödigt och allt kunde ha undvikits med bättre information före. Nu blev ändå loppet rättvist, för Nadal Broline var på topp och vann enkelt med krafter kvar från andra ytter. Och det på tangerat banrekord 1.10,8! Vi hade spikat Spring Erom som inte kunde ta spets av Charrua Forlan och kröp ner bakom. Han kom ut perfekt i andrapar utvändigt halvvarvet kvar men hade ändå inte kunnat utmana vinnaren om han fått fritt. Cruzado dela Noche höll starkt från dödens och räknas i alla sammanhang nästa gång. 

I lärlingsloppet blev som väntat lite för bra fart för ledarhästen Travolta Treb, som dansade av banan i sista sväng. Vi varnade kraftigt för galet bortglömda Xanthis Amazing som drog tåget från tredjepar utvändigt på sista långsidan och runt svängen såg det väldigt bra ut, men sista 50m klarade hon inte att hålla bra spurtande Glenn Boko ifrån sig. Sandra Eriksson fick åter bra snurr på den Goop-tränade fyraåringen, och henne lär vi få mycket mer av på de här breddgraderna eftersom hon kommer att stå för Petter Lundbergs filial på Hockeys gamla gård. 

Vi trodde mycket på A-duon i lägsta klassen, så mycket att vi lirade dubbelutgång på det sena förslaget. Nu såg det bra ut för tipsettan Hållihop som det bet bra för under anfall, men i sista sväng kunde han inte hålla ihop travet utan straffade ut sig trots att det fanns krafter kvar. Nu blev det ännu bättre när en av omgångens bästa skrällbud kunde vinna i stället, och sättet Eelis växlade tempo på när han kom ut från innerspåret lovar mer. Bortglömd var ordet vi använde och 7% på den här lovande treåringen var oväntat, men desto skönare när alla timmar i lopparkivet ger betalt. Rolex Broline såg bra ut i spets till ur sista sväng, men föll offer för innerspåret och kommer igen. 

Känslan var hela veckan att omgångens största favorit I'm Just a Sund skulle fällas, men när draget Erik Sting blev struken och vi fick bra info om övernattningen så gick vi till slut i favoritfällan. Nu blev han jättesist i mål efter ett alldeles för tufft upplägg sedan Massitj gjorde allt han kunde för att hålla ut favoriten. Det bäddade för dennes stallkamrat Obi Degato som länge såg som vinnaren, men där bakom smög Staro Ivy League med och trots att han bröt ner på upploppet så kunde han vingla förbi kort före mål. På det sena förslaget blev det rätt för oss när vi hade alla bakom utgången och kunde få med omgångens stora rensare till 1%.   

Efter värmningen fick vi grym feeling för tipsettan Track Angle och spikade honom på det sena DD-förslaget. Nu levde han verkligen upp till det intrycket när han stod för en uppvisning i klass I-försöket. Han blev över i tredjespår och backades sist till sjundepar utvändigt. Halvvägs gick han på i tredjespår och fick lite draghjälp, men redan 450m kvar han ute i fjärdespår och bara svepte fältet till överlägsen seger. Den här fyraåringen har alldeles för lite pengar på sig och Morten Waages nästa stjärna blir intressant att följa. 

Till slut gav sju rätt 225 595 kr, medan sexorna betalade 1 045 kr och femmorna 78 kr. Nu ser vi fram emot dagens finaler i Breeders' Crown, även dessa på Sundbyholm strax utanför Eskilstuna, och tipsen för dessa ligger redan ute. Nästa lördag väntar V75 på Bjerke i Oslo med Axel Jensens Minneslopp, och tipsen till dessa kommer som vanligt på fredag kl 15.