Eftersnack V75 Solvalla 25 november

Solvallas finalomgång blev favoritbetonad men bjöd på några sportsliga prestationer som stod ut. Sättet som Cyber Lane lekte hem Solvalla Grand Prix på från dödens bekräftade att han är Årets Fyraåring. Och hur tapper var inte Mack Dragan när han svarade allt under konstant press.

Eftersnack V75 Solvalla 25 november
Cyber Lane krönte säsongen med en imponerande seger i Solvalla Grand Prix

Men vi tar det i tur och ordning. M.T.Joinville var omgångens megafavorit och spelmässigt var det inte motiverat nu när det fanns några frågetecken kring honom. Lite snopet ändå att han försvann på galopp när han klev upp i vagnen framför när det blev en tempominskning i andraspår 1100m kvar. Vi trodde mest på Västerbo Exact men han galopperade i en våldsam öppning när Pharaon Face hade fått en kamikazepilot i sulkyn. Sedan var det mest frågan om vem som fick bäst resa, och det fick Tobacco som spurtade till knapp seger i händerna på Kenneth Haugstad. Bakom tar vi med oss Voulez Vous som blev hängande i spåren och fick backas sist, men avslutade bäst av alla och var nära att hinna fram. 

I Diamantstoet trodde vi mest på spetsbudet Stella Newmen, som mycket riktigt höll upp ledningen trots att Peter Untersteiner prickade perfekt från springen med favoriten Kash Brodda. Det blev en resa utvändigt ledaren, men när Kash visade sig från sin bästa sida så spelade dödens ingen roll. Det är bara att hoppas att hon håller ihop, inställningen är grym och stoeliten väntar. 

Det var tuff körning på flera händer i Silver, för tuff i några fall, men när väl Per Lennartsson hade hittat ut med Cab Hornline och lyckats köra denne till ledningen 1450m kvar så fick de andra göra upp om andrapriset. Angle of Attack levde upp till namnet, han letade snäva vinklar två gånger om och ska nog vara glad att det bara blev en böteslapp. Men formmässigt är hästen i ordning, med ett riktigt spetsläge nästa gång så… 

Klass II-finalen kändes som det mest öppna loppet på förhand, men det slutade med en bluffseger för startsnabbe Global Takeover som fick bestämma i ledningen i händerna på Christoffer Eriksson. Vi vill se mer innan vi hyllar honom till skyarna, men samtidigt var det inte hästens fel att han aldrig sattes på något prov. 

Vi utnämnde VästerboontheNews till omgångens bästa singelstreck och det visade sig helt rätt. Han höll enkelt upp ledningen för Örjan Kihlström och även om Dante Boko höll tempot uppe utvändigt, så var segern i Silverhästen aldrig i minsta fara. 

På förhand trodde vi mest på Diamanten i Solvalla Grand Prix, men efter värmningen tappade vi helt feelingen för honom samtidigt som de andra tre betrodda värmde dunderfint. Nu blev det inte riktigt den fight vi hade hoppats på även om Diamanten gjorde han vad han kunde från ledningen, men Maktethemark hamnade för långt bak och Love Matters galopperade in i första sväng. Cyber Lane var helt enkelt för bra från dödens, när norsken rycktes ur sista sväng tog han över och bara stack undan. Därmed slog han Ina Scots rekord för intjänat under fyraåringssäsongen och lär ha säkrat titeln som Årets Fyraåring. Diamanten klarade tredjeplatsen och kommer tillbaka när hans bakhovar har växt ut igen… 

Klass I avslutade och många spikade Now or Never Flair efter uppvisningen på Jägers, men nu strulade han med aktionen igen och såg aldrig riktigt segerfarlig ut trots att han fick loppet. I stället kunde Mack Dragan svara alla trots att han fick press i omgångar och Carl Johan Jepson hade det klart för sig. Han har ju även kört favoriten förut, men tjatade till sig både jänkarvagn och ett norskt huvudlag och både de detaljerna såg ut att ge bra effekt. 

Vi var inte nöjda med hur vi komponerade det ursprungliga förslaget, men på det sena gjorde vi några förbättringar och var i alla fall nära sjuan. Den första kupongen kändes mest intressant, men vi lyfte in Tobacco då vädret var bättre för hans känsliga hals och så fyllde vi även på i den sista avdelningen och fick med Mack Dragan. Men samtidigt lämnade vi den ursprungliga utgången Stella Newmen ensam, hon var så bra som vi hade förväntat oss men Kash Brodda var helt enkelt bara bättre. Nu var det nära att Kash rullade över i galopp i första sväng och i så fall kammar vi hem sexsiffrigt…

Till slut gav sju rätt 47 840 kr, medan sexorna betalade 325 kr och femmorna 31 kr. Nästa lördag avgörs V75 på Jägersro som kör Svensk Uppfödningslöpning. Omgångens kryddas med JACKPOT och tipsen kommer som vanligt på fredag kl 15.