Eftersnack V75 Åby 9 december

Att ta hem dubbla V75-segrar är stort för alla tränare. Att göra det med enbart fem starthästar är imponerande. Lars Brindeborg dominerade omgången och hans stjärna VästerboontheNews var den främsta orsaken till att femmorna frös inne och det blir jackpot nästa vecka.

Eftersnack V75 Åby 9 december
VästreboontheNews vann Legolas Minne utan att förta sig och såg till att tränaren Lars Brindeborg bärgade en snygg V75-dubbel

Men vi tar det som vanligt i tur och ordning. Ett knepigt långlopp inledde omgången och vi skrev att spetsstriden var ovanligt öppen. När de två som borde gjort upp ledningen båda straffade ut sig med galopp så kunde i stället Veijo Heiskanen spetsa med Rawindski, kanske hjälpt av att halva norsken föll ner innan start. Veijo tipsade under stallbacksrundan att hästen skulle gynnas av att gå på innerspår då han bryter en del, men nu blev han löjligt överlägsen i ett lopp där många underpresterade. Det var fyraåringens första seger sedan han kom till Heiskanen, och Veijo spräckte äntligen sin över årslånga nolla på V75. 

I stoloppet blev Ulriika Highness över från springspår på tillägg, fick backa och var sist efter 300m. 1200m kvar styrde Stefan Söderkvist på i tredjespår och det bet bra runt näst sista kurvan, redan 650m kvar satt ekipaget i ledningen och kunde sedan defilera i mål. Hon övertygade stort medan streckfavoriten Ile Saint Louis bara var dålig, det var inget drag i henne någon gång. Däremot tar vi med oss Rita de Castella som vi tyckte var ett roligt drag om hon kom till spets. Nu gjorde hon det men råkade tyvärr ut för en kamikazepilot som måste trott att det handlade om kort distans. Utan någon sådan och Rita med spetsläge är en nästagångare i kommande start. 

Den ojämna Gulddivisionen var nog mest med för att skapa jackpot, och den taktiken lyckades ATG med. Nu blev det inte mycket till lopp när VästerboontheNews tilläts varva på 1.16,2, och när han gick slutrundan på underkant 1.10 blev andra raka guldsegern enkel. Nioåringen har sitt bästa år hittills med åtta segrar och kan hinna runda 2 miljoner kronor i årslön om han startar under Winterburst. Snyggt jobbat av Lars Brindeborg som sköter allt i stallet själv och presenterar sina hästar på sådant sätt. Reijo var ovanligt uppåt med Nadal Broline men denne kunde inte alls utmana efter att ha gått fram i dödens inför slutrundan. Mest positiv bakom var i stället Geisha Sund som befäste sin storform, medan Poet Broline lär få en paus tills man får köra barfota igen, han var knackig värre i travet och galoppen in på upploppet kändes given. 

I loppet för de på väg upp i Stoeliten såg det intressant ut när Well Done la Marc lyckades hålla upp innerspåret initialt, men in i svängen galopperade hon vilket lämnade vägen öppen för favoriten Kash Brodda. Med en stallkamrat i spets som fått öppna stenhårt kunde Peter Untersteiner köra till ledningen 1250m kvar och sedan glida undan till mycket enkel seger. Det är verkligen bra kurva på Kash Brodda och henne kommer Peter ha glädje av länge nu när hennes ben verkar hålla ihop. 

I lägsta klassen lirade vi först med dubbelutgång och alla bakom, en rolig spetsidé och en tokrolig som vi trodde det skulle bli jättedrag på. Men Valborg Marje gick bara upp från 3 till 5% och när vissa experter tjatade vidare om knepige Mr Magnifique, som vi tyckte var en av de mest överstreckade i omgången, så tog vi ställning och spikade Valborg rätt ut på det sena förslaget. Infon var bra under stallbacksrundan och med rygg på ledaren såg det klart ut redan på sista långsidan. Halvvarvet kvar kördes hon fram utvändigt ledaren och när hon svepte till spets mitt i sista sväng började vi korka upp. Tyvärr blev det passgång ur sista sväng och i stället för att vinna med halva upploppet måste hon tas upp, hittar nästan tillbaka till trav men 50m kvar var det passgång igen och den målettan diskas. Surt värre, men vi är härdade och det är bara att bryta ihop och komma igen. Nu kunde i stället Olle Rols spurta till knapp seger från sämsta läget och klass II visade sig återigen vara skrälloppet i omgången. 

I Brons fick vi se en grym prestation av Nurmos-tränade Global Trust som lyckades hålla upp ledningen i en mycket tuff startrusning mot raketen Winston Laser. Det blev körning igen på sista långsidan och vi hade nästan räknat in Sambuca Knight från hålet, men han kunde bara hålla farten via stretchen. Och i spets vägrade Global Trust att släppa bra spurtande Masterglide och Joe Martine förbi sig, en riktigt bra prestation med tanke på öppningen. 

I Silver tävlade många experter i att såga Angle of Attack som aldrig hade segrat över långt innan. Med statistik kan man bevisa det mesta, sen kan man även göra jobbet och kolla upp vad som ligger bakom siffrorna. Det gjorde vi och tvekade inte när vi framhöll Angle som omgångens bästa spik, han hade ju varit en ny häst på slutet som lugnat ner sig betydligt, och till och med fungerat storstilat bakifrån. Dessutom visade han att skor inte var någon nackdel, till skillnad mot de främsta konkurrenterna vilket det var en stor nackdel för. Nu blev spetssegern lika plättlätt som utlovat, bara synd att det inte gick att ta betalt på. Med tre andra favoriter och en andrahandare som vunnit tidigare blev renset givetvis klent, men i en svårare omgång hade snedinfon kunnat bli värdefull. 

Till slut gav sju rätt 11 444 kr, medan sexorna betalade 83 kr och femmorna frös inne. Ingen lycka på liret för oss, men vi har som sagt redan brutit ihop och kommer igen nästa vecka när Gävle arrangerar V75. Omgångens kryddas med JACKPOT där det ska finnas 40 miljoner kronor att jaga i sjurättspotten, och tipsen kommer som vanligt på fredag kl 15.