Eftersnack V75 Romme 20 januari

V75 bjöd på jackpot och omsättningen blev dryga 96 miljoner kronor. Ofta har överraskningarna duggat tätt på Romme, men nu blev det rena favoritparaden när fem avdelningar vanns av den mest streckade hästen och därmed jackpot även nästa vecka. Omgångens enda skräll var världens bästa dalahäst On Track Piraten som vann med största marginalen av alla.

Eftersnack V75 Romme 20 januari
Alfie var en snygg utgång för oss och uppfödaren, ägaren, tränaren och kusken Lars-Erik Karlsson skriker ut sin glädje efter första V75-segern

Nicklas Westerholm hade ett succéår 2017 där han blev både kusk- och tränarchampion på hemmabanan Romme, och det sätt han inlett det nya året på borgar för ännu en toppsäsong. Nu blev det dubbla V75-segrar och det på övertygande sätt. Med Nakoda Goj vann han striden om att vara först framme och kunna överta av startkatapulten M.T.Insider, medan värmningsskriket Island Life drog svarte petter med tredjespår första 750m innan det blev dödens resten. Från ledningen gick sedan Nakoda Goj undan på lätta hovar och som han såg ut hade han nog kunnat vinna oavsett position. Bakom såg vi förbättrad form på Abano H. som blir intressant med spetsläge så länge han slipper M.T.Insider. 

Klass II höll ovanligt bra kvalitet för årstiden och det bjöds på flera starka prestationer. Till slut var det lilla men ack så tuffa Divine som satte huvudet först på linjen efter att Erik Adielsson serverat henne en bra resa. I sjunde starten efter att Anna Österberg i par med Kai P Jussila tagit över träningen av stoet så blev det seger på V75. Snabbt marscherat, men med den inställning Divine har visat så lär sagan fortsätta. Tentacles visade att han kommit över plattmatchen senast och lyckades även han ta sig förbi tappre Young da Vici i en tät slutstrid. På det sena förslaget spikade vi utgångshästen Valborgs Marje som lär bli allas nästagångare. Nu blev det galopp i striden om spets in i första sväng, men upphämtningen var vass och hennes 1.10,5/800m med fjärdespår sista 400m visade att hon har överkapacitet för klassen. 

Den ojämna Gulddivisionen såg vi en av de sämre favoriterna på länge, och varför Anna Mix överhuvudtaget blev favorit kan man fråga sig. Det var ett tag sedan hon visade den rätta formen, och hon kom från ett tufft lopp där hon gick i botten. En långresa på det och sedan behövde hon vila upp sig. Sen blev det två lätta och bara ett riktigt jobb, och som tränaren sa så hade Anna Mix mest ätit sedan hon kom. Dessutom är det en barfotahäst som är missgynnad av skor och har visat tidigare att broddar är en klar nackdel. Nu blev det dessutom brodd runt om för första gången, och man valde att höja checken kort före start. Med så många frågetecken var det en given favorit att gå emot även om motståndet var i klenaste laget. Nu blev loppet en rejäl flopp, men vi hoppas få se hästen från sin rätta sida om hon kommer ut i Prix de France. Bakom var det tunt och alla överglänstes rejält av omgångens enda skräll. Men med ett lopp bakifrån hittade On Track Piraten löpglädjen och sättet han rundade fältet på sista halvvarvet var härligt att se. Nu tog Hans R Strömberg första segern med sin stjärna på dryg fem år, och världens bästa dalahäst kan nog få en till bra säsong. Det var fem hästar med chans i loppet och visst var Piraten ett givet streck. 

I kallblodsloppet lirade vi med utgång på Alfie, för hon hade verkligen en toppuppgift i och med att det lät sådär på favoriten Mofaksan. Lars-Erik Karlsson hade taktiken klar för sig, han trodde inte att han kunde hålla ut Mofaksan och ville också helst ha rygg på henne, sedan var det bara en lucka till slut som behövdes. Och den kom in på upploppet och sedan avgjorde Alfie till enkel seger för sin uppfödare, ägare och tränare. Det tog 26 starter innan Alfie tog sin första seger, men nu tillhör hon de bättre stona i landet och hävdar sig även bland killarna när hon får vettiga uppgifter. Och för Lars-Erik blev det äntligen första V75-segern efter 15 år. 

I stoloppet hade Southwind Feji fått sämsta läget och vi anade en favorit som kunde vara i fara eftersom hon hade vaccinerats och stått över lite, men hon är helt enkel alldeles för bra för den klass hon befinner sig i. Nu blev det en plättlätt seger efter att hon körts fram i dödens och fått svar, medan den som svarade slutade sist felfri. Det såg långtifrån tomt ut i mål och Pär Hedbergs mersa får vi njuta av redan om två veckor på Åby. 

Sedan var det dags för ny show av Westerholm. Han tog det lugnt med Showtime Zaz och nöjde sig med att köra fram utanpå ledande Jaques Noir inför slutvarvet. Vi får skämmas lite eftersom vi hade spikat den senare, men han blev liksom resten avklädda på en långsida och det 1.12-varvet värmde i kylan. Men nu blev den här sjuan ändå inget att gråta över… 

Brons avslutade och här återfanns omgångens största favorit i National Prince. Vi trodde inte på toppform och gick emot, men nu klarade han sig undan utan att övertyga efter att ha blivit synad. Han kan bättre och nu vann han loppet på sin startsnabbhet och sitt läge. 

Till slut gav sju rätt små 2 090 kr, medan sexorna betalade 22 kr och femmorna frös inne. Därmed blir det jackpot även nästa vecka när Kalmar arrangerar V75 med 45 miljoner kronor att jaga i sjurättspotten, och tipsen kommer som vanligt på fredag kl 15.